Fieri Sot

Lajmet e fundit nga fieri

Pse njerëzit kanë nevojë për më shumë gjumë në dimër?

Hulumtimet tregojnë se njerëzit bëjnë gjumë më të thellë REM sesa në verë. Ndërsa studiuesit pranojnë se rezultatet do të duhet të vërtetohen te njerëzit pa vështirësi gjumi, ndryshimet sezonale mund të jenë edhe më të mëdha në një popullatë të shëndetshme.

Hulumtimet e reja sugjerojnë se ndërsa njerëzit nuk janë në hibernacion, ne mund të kemi nevojë për më shumë gjumë gjatë muajve të ftohtë. Analiza e njerëzve që i nënshtrohen studimeve të gjumit zbuloi se njerëzit bëjnë më shumë gjumë REM në dimër.

Ndërsa koha totale e gjumit dukej të ishte rreth një orë më e gjatë në dimër sesa në verë, ky rezultat nuk u konsiderua statistikisht i rëndësishëm. Megjithatë, gjumi REM – i njohur si i lidhur drejtpërdrejt me orën cirkadiane, e cila ndikohet nga ndryshimi i dritës, ishte 30 minuta më i gjatë në dimër sesa në verë.

Studiuesit thonë se nëse gjetjet e studimit mund të përsëriten te njerëzit me gjumë të shëndetshëm, kjo do të siguronte provat e para për nevojën për të përshtatur zakonet e gjumit sipas stinës, ndoshta duke shkuar për të fjetur më herët në muajt e errët dhe më të ftohtë.

Por, çfarë ndodh gjatë gjumit REM?

Gjatë gjumit REM, aktiviteti i trurit rritet dhe njerëzit mund të ëndërrojnë. Gjumi normal fillon me tre faza të gjumit jo-REM në fillim, e ndjekur nga një periudhë e shkurtër e gjumit REM. Ndërsa studiuesit pranojnë se rezultatet do të duhet të vërtetohen te njerëzit pa vështirësi gjumi, ndryshimet sezonale mund të jenë edhe më të mëdha në një popullatë të shëndetshme.

Në studim, një ekip shkencëtarësh rekrutoi 292 pacientë që i ishin nënshtruar studimeve të gjumit të quajtura polisomnografi. Këto kryhen rregullisht te pacientët që përjetojnë vështirësi të lidhura me gjumin. Atyre u kërkohet të flenë natyrshëm në një laborator të veçantë pa një orë alarmi dhe cilësia dhe lloji i gjumit mund të monitorohet si dhe kohëzgjatja e gjumit.

Pasi u bënë përjashtime për njerëzit që merrnin ilaçe që ndikojnë në gjumin, gabimet teknike dhe për ata që mund të kenë kaluar fazën e parë REM, 188 pacientë mbetën në studimin e ri. Gjetjet janë publikuar në revistën Frontiers in Neuroscience.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *